Kranenbrug Praktijkonderwijs

Het nieuwe schoolgebouw voor Kranenburg Praktijkonderwijs is een aanwinst voor de leerlingen en de wijk. Behalve de school heeft ook het Meeting point ‘Graag Gedaan’ in de nieuwbouw een eigen plek gekregen. Hier kunnen buurtbewoners terecht voor een kopje koffie of het regelen van een klusje.

Het nieuwe schoolgebouw van Kranenburg is donderdag 20 december 2012 officieel geopend door Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp en voormalig bestuursvoorzitter Andre de Jong (Willibrord-PCOU).

Kranenburg, aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht, heeft bijna tweehonderd leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die vooral leren in praktijklessen. Vanaf het eerste leerjaar maken ze kennis met de sectoren techniek, groenonderhoud, economie en zorg & welzijn. Na het doorlopen van praktijkonderwijs op Kranenburg, kunnen de leerlingen zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Sommigen volgen een ROC-opleiding, anderen gaan direct aan het werk.

Ontwerp en architectuur

De nieuwe school is twee bouwlagen hoog. Het gebouw is georganiseerd rondom een centrale vide, die de begane grond met de 1e verdieping verbindt. De praktijklokalen en de aula bevinden zich op de begane grond. De theorielokalen en de gymzaal zijn geplaatst op de eerste verdieping. Het valt op hoe stil de school is, een wereld van verschil met het oude gebouw – het rumoer uit de praktijklokalen is nauwelijks hoorbaar.

De school oogt zeer ruimtelijk en overzichtelijk en compact. De vide in het midden versterkt dit effect. In het nieuwe gebouw zijn de lichte buitenmuren en de glaspartijen van het oude gebouw verwerkt. De architectuur van de nieuwbouw sluit aan bij het park en de wijk. Buurtbewoners hebben meegedacht over het ontwerp en hun wensen zijn in het ontwerp verwerkt. De school wil onderdeel zijn van de buurt en het gebouw straalt dan ook openheid uit met rechte hoeken, grote ramen en een lage afrastering.

School met wijkfunctie

In de nieuwe school is een ruimte ingericht voor Meeting Point ‘Graag Gedaan’, dat daarvoor in een winkelruimte aan het Lodewijk Napoleonplantsoen zat. Vanuit het Meeting Point worden tegen een kleine vergoeding diensten geleverd aan bewoners uit de wijk. Zoals lichte huishoudelijke en technische klussen. In het Meeting Point kunnen buurtbewoners terecht voor informatie over deze diensten of voor een drankje of een hapje, geserveerd door leerlingen van de Kranenburg. Daarmee is Kranenburg met recht een school met een wijkfunctie.

Masterplan Onderwijshuisvesting

De nieuwbouw van de Kranenburg is onderdeel van het Masterplan Voortgezet Onderwijs. Samen met de schoolbesturen zet de gemeente zich in om de onderwijshuisvesting in de stad te verbeteren.

Website van de Kranenburg Praktijkonderwijs (klik hier).
Projectinformatie over nieuwbouw Kranenburg Praktijkonderwijs (klik hier).