Opdrachtgever: Schoolbestuur Willibrord in Utrecht
Doorlooptijd: 2010, 2011, 2012
Opdracht: Projectleiding aanbesteding en bouw
Project: Nieuwbouw van een praktijkschool
van 3.200 m2 met nieuwbouw van een
gymzaal
Activiteiten:
  • Projectmanagement
  • Aansturen ontwerpteam
  • Aanbesteding
  • Rapportage aan bestuur en gemeente

———————————————————————————————————————————————————————

De Kranenburgschool voor Praktijkonderwijs ligt in een park met uitzicht op de Kromme Rijn. Het gebouw van de Kranenburgschool was gedateerd en niet meer geschikt voor modern praktijkonderwijs. Maar de buitenschil, met zijn witte gevel, was prima ingepast in het park. Deze uitstraling moest behouden blijven vonden omwonenden. Architectenbureau Rienks is daar uitstekend in geslaagd: zowel voor de school als de wijk is de nieuwbouw een aanwinst.

Het gebouw

Het nieuwe schoolgebouw van Kranenburg is twee bouwlagen hoog. Het gebouw is georganiseerd rondom een centrale vide, die de begane grond met de 1e verdieping verbindt. De praktijklokalen en de aula bevinden zich op de begane grond. De theorielokalen en de gymzaal zijn geplaatst op de eerste verdieping. Het valt op stil de school is, een wereld van verschil met het oude gebouw – het rumoer uit de praktijklokalen is nauwelijks hoorbaar.

De school oogt zeer ruimtelijk en overzichtelijk en compact. De vide in het midden versterkt de dit effect. In het nieuwe gebouw zijn de lichte buitenmuren en de glaspartijen van het oude gebouw verwerkt. De architectuur van de nieuwbouw sluit aan bij het park en de wijk. Buurtbewoners hebben meegedacht over het ontwerp en hun wensen zijn in het ontwerp verwerkt. De school wil onderdeel zijn van de buurt en het gebouw straalt dan ook openheid uit met rechte hoeken, grote ramen en een lage afrastering.

School met wijkfunctie

In de nieuwe school is een ruimte ingericht voor Meeting point ‘Graag Gedaan’, dat daarvoor in een winkelruimte aan het Lodewijk Napoleonplantsoen zat. Vanuit het Meeting point worden tegen een kleine vergoeding diensten geleverd aan bewoners uit de wijk. Zoals lichte huishoudelijke en technische klussen. In het Meeting Point kunnen buurtbewoners terecht voor informatie over deze diensten of voor een drankje of een hapje, geserveerd door leerlingen van de Kranenburg. Daarmee is Kranenburg met recht een school met een wijkfunctie.

Praktijkonderwijs

Kranenburg, aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht, heeft bijna tweehonderd leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die vooral leren in praktijklessen. Vanaf het eerste leerjaar maken ze kennis met de sectoren techniek, groenonderhoud, economie en zorg & welzijn. Na het doorlopen van praktijkonderwijs op Kranenburg, kunnen de leerlingen zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Sommigen volgen een ROC-opleiding, anderen gaan direct aan het werk.